Menü

"...A FANTASZTIKUS KOMPONISTA, KEMÉNY EGON..."

"...A FANTASZTIKUS KOMPONISTA, KEMÉNY EGON..." Tölgyi Krisztina, a Dankó Rádió "Az a szép" című műsorának szerkesztő-műsorvezetője. Néhány hete ismertük meg, a program közkedvelt háziasszonya, Erdélyi Claudia szerkesztő-műsorvezető visszatértéig mutatja be az érdekesebbnél érdekesebb dalokat.

Kemény Egon rádiófelvételeit azonnal felfedezte a Zenei Archívumban és már műsorba szerkesztett néhányat. Emellett ismertetőiben is szerepel a kétszeres Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, egyebek mellett nemrég Romhányi József születésének 100. évfordulóján is: Kemény Egon fedezte fel és vitte be a Rádióba, vagyis gyakorlatilag ő indította el a szövegírói pályán.

A címbeli kijelentés valóban fedi Kemény Egon sokoldalú zenei munkásságát, zeneszerzői –  beleértve hangszerelői – tehetségét és sikereit. Negyven éven átívelő alkotókorszaka alatt a széles nagyközönség apraja-nagyja ismerhette meg műveit: az óvodásoknak írt kis kompozícióktól kezdve a színpadi művekig terjed zenei műfaji sokszínűsége.

Tölgyi Krisztina 2021. április 23-án e szavakkal idézte fel műsorában a "Májusfa" című rádióoperett emlékét:

"A Dankó Rádiót, a magyar zene rádióját és benne Az a szép című műsorunkat hallgatják. 1949. május 1-je jelentős nap volt az operett műfaja és a Magyar Rádió életében is, hiszen ekkor mutatták be az első rádióoperettet, mégpedig Kemény Egon zeneszerző Májusfa című alkotását. A darab hatalmas sikert aratott, és utat nyitott a Rádió Dalszínháza öt évtizedes sikersorozatának is, hiszen a klasszikus operettfelvételek mellett ezután a magyar szerzők felkérésekre írt, új operettjeiről is készültek rádiófelvételek. Most a Konty-kettős csendül fel a fantasztikus komponista, Kemény Egon Májusfa című operettjéből Gyenes Magda és Rátonyi Róbert előadásában, akiket a Fővárosi Operettszínház zenekara kísér Bródy Tamás vezényletével."

Mélyen érintettek az elkapott mondatok, amikor hazaérve bekapcsoltam a rádiót... személyesen azért is, mert pont egy órával azelőtt vettem búcsút a Magyar Rádiótól és a Pagodától, ahol a magyar rádióoperett, a "Májusfa" szülőatyjai új rádiós műfajt hoztak létre, itt, e falak között... évtizedekig Kemény Egon zeneszerző második otthona volt!

A bejárati kapuról – rajta az évtizedeken át műsorokban sokszor hallott, jól ismert házszámmal – emlékül fényképet készítettem.

Kép: az egykori Magyar Rádió bejárata, Budapest, VIII., Bródy Sándor utca 5-7.

(Foto: Kemény Anna Mária, 2021. április 23.)

A Dankó Rádió "Az a szép" című műsora hétfőtől péntekig, naponta 10-12 óráig hallható.

Kellemes rádiózást kívánok!

Keresés