Menü

A "KIKELET UCCA 3." FELVÉTELEI A "MA ÉJJEL" CD-N

A "KIKELET UCCA 3." FELVÉTELEI A "MA ÉJJEL" CD-N

Kemény Egon zeneszerző, az Operettszínház (abban az időben Fővárosi, jelenleg Budapesti Operettszínház elnevezéssel) karmesterének és korrepetitorának fiatal életkorát a színházban és az újságokban újból és újból megemlítették. Feltűnően korán (22 évesen) kezdődött karrierje Budapesten, alighogy befejezte a bécsi Zeneakadémiát. Nem csak életkorával tűnt fel természetesen, hanem a zenei szakma elismerésével is, ennek egyik jele, hogy már első műveit is megjelentette a Rózsavölgyi és Társa Kiadó és gramofonlemezre vették a nagy lemezkiadók.
A "Kikelet ucca 3." című, műfaját tekintve pesti operett két biztos oszlopa Harmath Imre, a már befutott és népszerű versszövegíró és a zeneszerző, Kemény Egon volt, aki már alig egy éves operettszínházi működése alatt felkérést kapott nagyoperett komponálására. Bródy István írta meg a szövegkönyvet, amely részben továbbvitte az operett műfaji hagyományait, másrészt újító elemekkel valamint a Ferencváros, a Városliget életképeivel is szórakoztatta a közönséget.
A végleges szereposztásig is történtek kedvező fordulatok, majd ezután következett, hogy Somogyi Erzsitől a 18 éves Eggert Márta vette át a főszerepet. 
A Polydor Records lemezcég a sláger-számoknak tartott, a korai magyar jazz zenei korszakba sorolható Kemény Egon – Harmath Imre betétszámokat Víg Miklós énekes-sztár és Schachmeister Efim tánczenekara előadásában már az operettszínházi bemutató előtt gramofonlemezre vette!
Összességében, és ezúttal nagyon röviden elmondhatjuk, hogy a "Kikelet ucca 3." színháztörténeti, zenei érdekességeivel érdemes foglalkozni és így szeretettel ajánlom figyelmükbe a "Ma éjjel" című CD-n megjelent 5 dalt, amelyek az Országos Széchényi Könyvtár Kemény Egon gramofonfelvétel-gyűjteményének darabjai.

https://kemenyegon.hu/ma-ejjel
6. Kemény Egon – Harmath Imre: Hej, Kikelet ucca 3!    
(1929, foxtrott), Vig Miklós, Schachmeister Efim tánczenekara

7. Kemény Egon – Harmath Imre: Nekem nem kell szerelem   
(1929, slowfox), Vig Miklós, Schachmeister Efim tánczenekara

8. Kemény Egon – Harmath Imre: Konstantinápoly    
(1929, foxtrott), Vig Miklós, Schachmeister Efim tánczenekara

9. Kemény Egon – Harmath Imre: Feketeszemű kis párom   
(1929, blues), Vig Miklós, Schachmeister Efim tánczenekara

10. Kemény Egon – Harmath Imre: Pici piros, kicsi csókos szája     
(1929, slowfox), Vígh Miklós, Schachmeister Efim tánczenekara

Végezetül felidézem egy évvel ezelőtti megemlékezésemet:                       
https://kemenyegon.hu/blog-2/kikelet-ucca-3-bemutatojanak-mai-evfordulojan

* a "Kikelet ucca 3." bemutató fotó forrása: Színházi Élet, 1929

Keresés