Menü

AJÁNDÉKOZÁS

AJÁNDÉKOZÁS

AZ ORSZÁGOS SZÍNHÁZTÖRTÉNETI MÚZEUM ÉS INTÉZET GYŰJTEMÉNYEINEK ÚJ DARABJAI

Bensőséges átadás-átvételi eseményre került sor 2022. április 28-án:

Kemény Egon "Hatvani diákjai" és Komáromi farsang" című daljátékaival, dupla CD-albumaival gyarapodott az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet audiovizuális archívuma. A zenés színművek rádióváltozataiban hazánk XVIII. századvégi kiválóságai elevenedtek meg, szerepeiket színházi- és operai csillagok alakították.

   

Kemény Anna Mária és Péter Zsolt


Ugyancsak Kemény Egon a zeneszerzője a "Fekete liliom" című operettnek, amelyet Karády Katalinnal a főszerepben mutatott be a Fővárosi Operettszínház 1946-ban.
A Fekete liliom-plakát Kemény Anna Mária adományának köszönhetően megtekinthető lesz a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark és az Országos Színháztörténeti Intézet "Karády Katalin élete és művészete" című kiállításán, amely 2022. május 5-én nyílik Ózdon.
A kiállítás rendezője: Péter Zsolt színháztörténész és Dr. Ádám Eszter.

Kemény Egon - Nóti Károly - Földes Imre - Halász Rudolf: „Fekete liliom” című romantikus nagyoperettjének, eredeti, nagyméretű plakát-ritkaságán a főszereplők színpadi jelmezben, grafikai megjelenítésben láthatók. A címszerepet, Zia spanyol grófkisasszonyt a díva, Karády Katalin alakította. A darab Fényes Szabolcs igazgató felkérésére készült, sikert aratott és beváltotta a színházigazgató reményeit.  Kiváló szerzői mellett id. Latabár Árpád, és fia, Kálmán valamint további híres és kedvelt színészek, színésznők fellépése, a különleges helyszíneken játszódó korabeli cselekmény és a pompás színrevitel is emlékezetessé tette a nagyszámú előadásokat.  

Az új múzeumi darabok minden bizonnyal hozzájárulnak a kutatómunka előmeneteléhez és sok örömet szerezhetnek a kiállítás-látogatóknak.

Karády-dalok a "Fekete liliom"-ból a "Ma éjjel" CD-n
Hatvani diákja CD
Komáromi farsang CD

Keresés