Menü

"SZEPTEMBERI TŰNŐDÉS"

"SZEPTEMBERI TŰNŐDÉS"

Kemény Egon – Képes Géza: Szeptemberi tűnődés

A dalt Déry Pál operaénekes adta elő a Magyar Rádióban (1950), Hajdú István zongora kíséretével. 

Néhány év elteltével Kemény Egon felkérést kapott az "Őszi séta" című dalciklus megkomponálására, ebben már a "Szeptemberi tűnődés" új változata hangzott el. A szerzőtársakhoz Dalos László csatlakozott.

Kemény Egon – Képes Géza – Dalos László: „Őszi séta” 
Bemutató: Magyar Rádió, Kossuth adó,1954. 
Kiváló közreműködőkkel vették fel a művet: Lukács Margit – próza, Sándor Judit, Rösler Endre operaénekesek, ének és Andor Ilona Gyermekkórusa. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát Polgár Tibor vezényelte.
A Magyar Rádió gyakran ismételte a dalciklust egészében és részleteiben. 

Miként a "Tavasz a télben" című Kemény Egon Dalos László dalciklusban a "Hóember" című gyermekkari dal zenekari kísérettel nagy sikere, ugyanúgy ismétlődött meg a siker az "Őszi séta" című dalciklusban "A kis méhecske" és a "Nevenincs tulipán" ("Gyöngyfűzés") című gyermekkari művek szimfonikus zenekari kísérettel műrészleteivel is. Kottakiadványban is megjelentek. A "Gyermekjátékok" című CD-n mind a 3 fenti gyermekkari rádiófelvétel meghallgatható!

A "Szeptemberi tűnődés"  című dal elhangzott a "Kemény Egonra emlékezünk halálának 50. évfordulóján" című "Túl az Óperencián" című adás emlékhetén, ahol vendégként Nagy Ibolya felelős szerkesztő-műsorvezetővel idéztük fel édesapám életművét. 

https://kemenyegon.hu/kemeny-egonra-emlekezunk-50

Kemény Egon – Képes Géza: „Szeptemberi tűnődés” – dal, Rösler Endre
A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát Polgár Tibor vezényelte.

Szeretettel:
Anna Mária

Keresés