Menü

Lemezbemutató az Óbudai Társaskörben

Kassai István, Nagy Ibolya, Kemény Anna Mária (balról jobbra)Kemény Egon kétszeres Erkel-Ferenc díjas zeneszerző halálának 50. évfordulója alkalmából – lánya Kemény Anna Mária kezdeményezésére – 2019 februárjában nyílt lehetőség arra, hogy a Magyar Rádió eredeti hangfelvételei (1955., 1957.) az MTVA együttműködésével most már restaurált és digitalizált CD dupla-albumokon megjelenjenek. Íly módon a közönség a 21. századi igényekhez alkalmazkodva hallgathatja meg a nagysikerű darabokat.

A „Hatvani diákjai” és a „Komáromi farsang” című daljátékokban a kiváló szerzők, rádiós alkotók magyar szellemi óriások: Hatvani István professzor, Csokonai Vitéz Mihály, Lavotta János, Pálóczi Horváth Ádám életének villanásnyi részeit emelték ki. A 18. század végén játszódó darabok korhűen mutatják be – a szereposztásban 20. századi briliáns előadókkal – a magyar zene, költészet és a tudomány világából ismert, példaképül szolgáló nagyjaink történeteit.

Az est háziasszonyaként Nagy Ibolya primadonna, énekművésznő, a Dankó Rádió szerkesztő-műsorvezetője vezette a műsort. A CD-bemutató első részében Kemény Egon nagyoperettjei sikerét két fiatal tehetség, Pánczél Klaudia és Medveczky Balázs elevenítette fel: a „Fekete liliom”-ból (1946) Karády Katalin leghíresebb duettjeit adták elő. Az est díszvendége Simándy József operaénekes özvegye Simándiné Hegedűs Judit idézte fel a pódiumon a Kemény-Simándy művészbarátságot és családjaik régi emlékeit. Kassai István zongoraművész Kemény Egon zongoraátiratát (1935) játszotta el, Bihari-Lavotta: Díszpalotás című zeneművét.

Ezt követően hármasban beszélgetve, Kassai István szerkesztésében és értő, zenei hozzászólásaival, Nagy Ibolya és Kemény Anna Mária mutatta be az új CD-kiadványokat.

2019. február 7.

Keresés