Menü

EGY RÉGÓTA KERESETT KOTTA

EGY RÉGÓTA KERESETT KOTTA

Ifj. Saly Iván – Salver Béla: "Minden éjszakát érted sírok át…”

Nem szakadtam el Pasaréttől, családi boldogságunk helyszínétől, a tértől, a templomtól, a Kapy utcától – ez a környék inspirál engem. Szeretek errefelé sétálni, találkozókra jönni. Most váratlan alkalom adódott: Saly Miklós levelet írt Kemény Egon weboldalára és ebből a pár sorból kerekedett ki a kellemes megbeszélés, ez a pasaréti rendez-vous.

Édesapám szerette és tisztelte pályatársait és művei előadóit – ez kölcsönös volt! Most olyan szerzővel, azaz unokájával hozott össze a sorsom, akikről sajnos semmit nem hallottam eddig. Érdeklődésem viszont óriási volt, akárcsak az örömöm, hogy egy újabb művet idézhetünk fel és hozhatunk át a 21. századba!

Saly Miklós Kemény Anna Mária

Saly Miklóssal kiváncsian elevenítettük fel az elmúlt évszázad egyes zenei vonatkozásait és kutattuk a

Ifj. Saly Iván – Salver Béla: "Minden éjszakát érted sírok át…" című angol keringő (1936) történetét.

  

                                                                 Kemény Egon                                                                                    ifj. Saly Iván

Nyomtatott kottafüzetben Rózsavölgyi és Társa jelentette meg, a 2. oldalon, balra fent olvasható: Kemény Egon hangszerelése. A teljes kottafüzet épen megmaradt, Kemény Egon Archívuma őrizte meg. Zenekari hangszerelése: hegedű, zongora, szaxofon, trombita, cselló, basszus és dob. Így Miklós csodálkozása is érthető, mert emlékei szerint egyoldalas lapon látta valaha a kottát. Kérdésemre elmondta, hogy „régóta bizsereg az agyamban, hogy megtaláljam”, de egyelőre még nem jutott hozzá, hogy alaposan foglalkozzon nagyapja zenéjével. A címhez hozzáfűzte: „remélem, hogy Nagymamámnak írta!”

Sajnos nem könnyű felkutatni ifj. Saly Iván életművét, családon belül is csak nagyon kevés életrajzi adat maradt meg róla.

Ezután a két szerző ismeretségét – talán barátságban is voltak – próbáltuk felderíteni. Ifj. Saly Iván ügyvéd volt, nagyon fiatalon hunyt el. Kemény Egon negyven esztendőn át zeneszerzőként alkotott.

További részeteket is elmesélek majd, amikor ifj. Saly Iván életéről újabb adatokat találunk. Lehet, hogy itt, ezen az úton csatlakozni tud még hozzánk valaki.

Keresés