Menü

ELŐADTA: KICSINYEK KÓRUSA KEMÉNY EGON - ERDŐDY JÁNOS: JÁTSZÓTÉRI INDULÓ

ELŐADTA: KICSINYEK KÓRUSA KEMÉNY EGON - ERDŐDY JÁNOS: JÁTSZÓTÉRI INDULÓ

Tavaszi napsütésben érkezett meg a Gregor József Általános Iskola két nagyszerű kórusa a versenyre, vezetőjük Molnár Anna iskolaigazgató volt.
Szerdán, 2022. április 6-án tartották meg a budapesti általános iskolák kis- és nagykórusai részére az "Újraéneklő Ifjúság" című kórushangversenyt a Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium színháztermében.

Fazekas Mihály Gyakorló Iskola és Gimnázium, "Újraéneklő Ifjúság" 2022. április 6.

A megmérettetésben Kemény Egon – Erdődy János: "Játszótéri induló" című gyermekkari műve is részesült, ugyanis most versenyszámként szerepelt. 

A Gregor József Általános Iskola (Budapest, XVII.) Kicsinyek Kórusa énekelte el Dömötörné Gordos Júlia karnagy vezényletével, zongorán Kárpáti Gábor kísért. 

Az előadott részlet a szerzők "Játszótéren" című (dalciklus gyermekkarra kamarazenei kísérettel) művének első dala. Bemutatója 1959-ben volt, a Magyar Rádió Gyermekkarát és Kamarazenekarát Csányi László vezényelte. Megjelent a KEMÉNY EGON: GYERMEKJÁTÉKOK című CD-n. https://kemenyegon.hu/gyermekjatekok

A kórushangversenyen a zeneszerző iskolai előadásra készített ének-zongora átirata hangzott el, kiválóan és derűsen énekelték el Gordos Júlia tanítványai, és nagy sikert aratott a szakmai értékelésen is! A kórusverseny nézőterén sokan foglaltak helyet, szülők, hozzátartozók, vendégek, tanárok és zenei szakemberek. (A nagy számban fellépő kórustagok színpadra állítása majd leültetése viszonylag zökkenőmentesen ment, az előadást nem zavarta.)

Kemény Anna Mária a meghívott vendégek között, a Kicsinyek Kórusa fellépése előtt

• Kemény Egon életművében (a Magyar Rádió felkérésére komponált) a felnőtt hallgatósághoz szóló – a klasszikus zenei műfajok és -szerzők nyomán tovább haladó – dalciklusait követték a gyermekkarra, kamarazenekari kísérettel komponált dalciklus és szvit zenei formák: 

Dalciklusok – a Magyar Rádió mutatta be

Kemény Egon – Romhányi József: "Vidám Balaton" Dalciklus,1951. Közreműködött: Gencsy Sári, Szabó Miklós, Bencze Miklós és a Földényi kórus. Az operai zenekart Vincze Ottó vezényelte.

Kemény Egon – Romhányi József: „Tavaszi ének” Keringőciklus,1951. Gyurkovics Mária és a Forrai-kórus, Rádiózenekar.  

Kemény Egon – Dalos László: „Tavasz a télben” Dalciklus,1952. Közreműködött: Gyurkovics Mária, Pogány László, Andor Ilona Gyermekkara és a Forrai kórus. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát Polgár Tibor vezényelte.

Kemény Egon – Dalos László: „Őszi séta” Dalciklus,1952. Közreműködött: Lukács Margit – próza, Sándor Judit, Rösler Endre, Andor Ilona Gyermekkórusa. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát Polgár Tibor vezényelte.

Dalciklus és szvit gyermekkarra zenekari kísérettel – a Magyar Rádió mutatta be:

Kemény Egon – Erdődy János:

„Játszótéren” Dalciklus (Játszótéri induló, Labda, Hinta, Homokvár, Fogócska) gyermekkarra kamarazenekari kísérettel, 1959. A Magyar Rádió Gyermekkarát és a Magyar Rádió Kamarazenekarát Csányi László vezényelte.

„Csillebérci fák alatt” szvit gyermekkarra kamarazenekari kísérettel,1962. A Magyar Rádió Gyermekkarát és a Magyar Rádió Kamarazenekarát Csányi László vezényelte.

„Sétarepülés”  szvit gyermekkarra kamarazenekari kísérettel, 1965. Andor Ilona Gyermekkarát és a Magyar Rádió Kamarazenekarát Sebestyén András vezényelte.

Fazekas Mihály mellszobra az aulában

Fazekas Mihály mellszobra természetesen Kemény Egon – Erdődy János: "A messzetűnt kedves" című daljátékát (1965) is felidézte bennem, a Lúdas Matyi költőjét Simándy József  (prózában Darvas Iván) formálta meg. 

A Gregor József Általános Iskola Kicsinyek Kórusa alapítója Szabó Ágnes karnagy most sajnos nem tudott eljönni a kórusversenyre. Személyét nagyon nélkülöztük – Gordos Júlia egykor tanítványa volt – ő alakította ki a közel négy évtizedes, szép együttműködést Kemény Egon kétszeres Erkel Ferenc-díjas zeneszerző jogutódai, családja és az iskola között. 2018 óta ismét élénk zenei kapcsolatban már több Kemény Egon művet is előadott a Kicsinyek Kórusa és az összkórus, Gordos Júlia és Dávid Krisztina karnagyok vezényletével. Az előadásokat videó felvételeken örökítettük meg „A zeneszerző: KEMÉNY EGON” című YouTube csatornán.

Szívből gratulálok az iskola kis- és nagy kórusainak és karnagyainak sikereikhez és köszönöm szépen az emlékezetes zenei élményt!

A „Játszótéri induló” felvétele itt tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=7mbnJj664u4

Keresés