Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

FARSANG

FARSANG

FARSANG

Kemény Egon műveiben – 40 éven átívelő zeneszerzői karrierjében – nagyon-nagyon sok felfedezni való van még, amit a mai közönségnek átadhatunk. Most a farsang időszaka kínál alkalmat arra, hogy figyelmünket két, műfajában eltérő, színpadi darabjára irányítsuk.

Kemény Egon – Szenes Iván: Kiigényelt szerelem (a darab eredeti címe: XV. ker. Lakáshivatal). Kisoperett.

Bemutató: Royal Revü Varieté, Konfetti – Vidám farsangi varieté-revü, 1946. február 1. Igazgató: Ehrenthal Teddy

A műsor gerince a „Kiigényelt szerelem” volt. Az énekszámokat Kollár Lívia és Varga D. József adta elő. A prózai szerepeket Kardos Magda, Lugosi György, Kollár Lívia, Murányi Lili, Varga D. József, Dezsőfi László játszotta. Rendező: Szabolcs Ernő. A zeneszámokat Chapy15 tagú zenekara kísérte. 

Kemény Egon archívuma megőrizte a farsangi program plakátját és műsorlapját is.

   

                                                                     Kollár Lívia                                           Muráti Lili
                                                 Forrás: hangosfilm.hu                         Forrás: szinhaz.org

Chapy 15 tagú jazz zenekara
A Royal Revü Varieté Konfetti című előadása
Budapest, 1946. február 7. Játszik a zenekar a Royal Revü Varieté színház Konfetti című előadásán.
MAFIRT felvétel
(Tulajdonos: MTI Zrt. Fotóarchívum)

Néhány cím a vidám foxtrot táncszámok közül:

  • "Hol? Kinél? Nálam!" 
  • "Keres magának egy szép kis garzon lakást"
  • "Ha megszakad is, a felesége leszek"

Kemény Egon – Gál György Sándor – Erdődy János: Komáromi farsang. Daljáték. Bemutató: Magyar Rádió, Kossuth adó, 1957. március 9. Farsang utolsó szombatján, esti főműsor.

A szerzők színpadi művét a Magyar Rádióban rádiódaljáték műfajban mutatták be a hallgatóknak. Ennek fő oka az volt, hogy a zenét magas színvonalon a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és a Földényi-kórus tudta előadni, Lehel György vezényelt és mindenekelőtt főszereplőként a fiatal operaénekes-sztárok: Házy Erzsébet és Ilosfalvy Róbert.

A két részes daljáték farsangi báli jelenettel indul és ez a kiindulópont – ahol Csokonai Vitéz Mihály, a híres, de vagyontalan költő magas társadalmi rangú, gazdag szerelmével, Lillával táncolhat – a cselekmény valamennyi későbbi szálát is mozgatja.

Itt most a farsangi szokások közül a rokoni közvetítést emelem ki ("Édes néném..." mondja Lilla „Könnyű lepke, kis madár” című románca eléneklése előtt Fábián Juliánna – Berky Lili alakította – írónőnek, aki Csokonait is meghívta a bálba, hogy a szerelmesek végre találkozhassanak) valamint a táncmulatságot követő eljegyzést, a gyors házasságot (a húsvéti böjt előtt), amit a második részben Lilla dadája ( Völgyesi Rózsi), Lavotta János zenedirektor és a magyar nyelvű színtársulat (Lehoczky Éva és Fekete Pál operaénekesek elbűvölő előadásában gyönyörködhetünk) baráti támogatása (Gózon Gyula és mások) segített , csakhogy ...

A vidámság mindkét darabban felbukkan más korban, más szereplőkkel – a farsangi hagyomány jegyében.

Keresés