Menü

GYURKOVICS MÁRIA OPERAÉNEKESNŐ SZÜLETÉSNAPJÁNAK ÉVFORDULÓJA ALKALMÁBÓL

GYURKOVICS MÁRIA OPERAÉNEKESNŐ SZÜLETÉSNAPJÁNAK ÉVFORDULÓJA ALKALMÁBÓL Kezemben tartom Gyurkovics Mária portréját, a képeslapot közös munkájukkal kapcsolatban 1953-ban írta Kemény Egon zeneszerzőnek.

A hátoldalán balra fent:

GYURKOVICS MÁRIA
LUCIA DI LAMMERMOOR

„Kedves Egon!” így kezdődik az értesítés.

Gyurkovics Mária (Budapest, 1913. június 19. – Budapest, 1973. október 28.) Kossuth-díjas magyar opera-énekesnő (koloratúrszoprán) születésnapjának évfordulója alkalmából felidézem, hogy neve a Magyar Rádió első rádióoperettjéhez, Kemény Egon – Mesterházi Lajos – Szász Péter – Romhányi József: „Májusfa”-’hoz, is kötődik (bemutató: 1949. május 1.). 1949-ben  a „Májusfa-keringő” országos sikerét követően vele önálló dalként vették fel a koloratúr-dalkeringőt, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát Lehel György vezényelte.

Ezután a rádióhallgató közönség kérésére – telefonhívások áradata érte el a Magyar Rádiót… – készült el ebben az új rádiós műfajban a következő darab: a szilveszteréji Kemény Egon – Szász Péter – Romhányi József: „Talán a csillagok” (bemutató: 1949. december 31.), amelyben Gyurkovics Mária már szereplőként énekelt.

A két első Kemény Egon-rádióoperett sikere nyitott utat a Magyar Rádió „operettgyárának”: a Magyar Rádió gyors egymásutánban készítette ezután a rádióhallgatókban feltámadt magyar operett iránti igényhez a rádióoperetteket.

A következő évben, 1950-ben a Gyurkovics Mária a „Szerencsés utazás” című Kemény Egon – Szász Péter – Raics István rádióoperettben, 1952-ben Kemény Egon – Dalos László: „Tavasz a télben” című dalciklusában énekelt koloratúr-dalokat.

A fenti felvételeket az MTVA Zenei Archívuma őrzi és évtizedeken át gyakran sugározta a Magyar Rádió. A Dankó Rádióban 2012 – 2020 között Nagy Ibolya felelősszerkesztő-műsorvezető a „Túl az Óperencián” című műsorában is ráismerhettek az idősebb hallgatók és meghallgathatta a fiatalabb korosztály is.

Néhány nappal ezelőtt, a 2018. október 18-i műsor ismétlésében, Gyurkovics Mária halálának évfordulójára, Nagy Ibolya emlékező szavait követően a „Hóvirág-keringő” című koloratur-dalkeringő felvételén hallottuk páratlan szépségű hangját a „Talán a csillagok”- ból.

Keresés