Menü

HÁZY ERZSÉBET - LILLA, KEMÉNY EGON: KOMÁROMI FARSANG CÍMŰ DALJÁTÉKÁBAN

HÁZY ERZSÉBET - LILLA, KEMÉNY EGON: KOMÁROMI FARSANG CÍMŰ DALJÁTÉKÁBAN

Magyar Rádió, VI-os stúdió – próbaszünet Kemény Egonnal: Házy Erzsébet, Ilosfalvy Róbert, Erdődy János, Ruitner Sándor és mások
© Kemény Egon Archívuma

Házy Erzsébet operaénekesnő születésének mai évfordulóján, emlékére felidézem első daljáték-felvételét a Magyar Rádióban – az egyetlen kiadvány, amelyen magyar nyelvű, teljes daljáték-felvétele hallható – , a rádióban Kemény Egon dalait is énekelte.

Kemény Egon – Gál György Sándor – Erdődy János: „Komáromi farsang”
Daljáték 2 részben (1957)

„A zene a két főhősnek, Csokonai – Ilosfalvy Róbert, Lilla – Házy Erzsébet, olyan hátteret biztosított, hogy az komolyságban, drámai feszültségben az opera színvonalát közelítette meg.”
(Gál György Sándor – Somogyi Vilmos: Operettek könyve, Zeneműkiadó, 1976)

Házy Erzsébet és Ilosfalvy Róbert akkor már a Magyar Állami Operaház elismert művésze volt. Daljátékban ekkor szerepeltek először együtt a Magyar Rádióban. A rádióhallgatóknak a bemutató előtt műsort készítettek, ennek részlete:
„Alig pár másodperce hangzott el az utolsó akkord a Rádió VI-os stúdiójában, elkészült a Komáromi farsang zenei felvétele és most itt ülünk egy másik stúdióban a jól végzett munka örömével, szerzők, rendezők, főszereplők, hogy pár szót mondjunk a daljátékról az Új Zenei Újság hallgatóinak.
Gál György Sándor: Legfeljebb azt árulom el, hogy véleményünk szerint daljátékot nemcsak trópusi gyarmatosítókról, vagy század eleji hülye arisztokratákról lehet írni, hanem a magyar múlt derűs, romantikus hőseiről is. pl. Csokonairól és Lilláról is.
László Endre: Hogy tetszik a daljáték muzsikája, Erzsike?
Házy Erzsébet: Igazán nem sablonos a válasz, ha azt mondom, hogy nagyon. Mi most Ilosfalvy Róberttel Az arany és az asszony és a Bohémélet főszerepeire készülünk. Mégis…
Ilosfalvy Róbert: Mégis Mimit és Rodolfót szíven találta ez a bájos, édes muzsika. Színe, lendülete, tüze van.”
(Mire készül a Rádió, részlet. Magyar Rádió, 1957. II. 22.)

„2019 – Kemény Egon halálának 50. évfordulója alkalmából jött el a lehetőség, hogy az MTVA támogatásával két daljátékának rádiófelvételét CD-n exkluzív, limitált kiadásban megjelentethettem.
Felvettem a kapcsolatot Dombóvári János úrral – neves Lavotta-kutató, a Lavotta János Kamarazenekar alapító művészeti vezetője, a Lavotta János Művészeti Iskola örökös zeneiskola-igazgatója – és felkérésére a XVII. Lavotta Napok keretében bemutathattam a „Komáromi farsang”-ot a Lavotta-kultusz fellegvárában, Sátoraljaújhelyen. Kései felfedezése után azóta Kemény Egon daljátéka is gyarapítja a Lavotta-emlékek értékes gyűjteményét. 2020. október 2-án a fenti címmel tartottam meg előadásomat Sátoraljaújhelyen a „Magyar zenetörténeti kérdések Lavottán innen és túl…” című zenetudományi konferencián.
Lavotta János alakjának bemutatásával nagy lépést tettem a Komáromi farsang című daljáték egészének feltárása felé is: két sátoraljaújhelyi előadásom és jelen dolgozatom újdonság, mert részletes ismertető vagy elemzés eddig nem készült a műről. Egyúttal remélem, hogy lesz majd avatott tudós, aki zenei és más művészi szempontok szerint elemezni fogja.
Célom, hogy a Komáromi farsang ismét eljusson a széles nagyközönséghez is, és magyar kultúránk itt megjelenő kincsei megérdemelt figyelmet kapjanak. Ezért vállalkozom most arra, hogy kibontakoztassam a gondolatsort, amit Kemény Egon a magyar biedermeierre utalva indított el, ezzel már jelezte a Komáromi farsang című zenés színmű kulturális súlyát.”
Fenti írásom kutatásaim eredményeként írt tanulmányom részlete. Teljes terjedelmében kötetben hamarosan megjelenik, szeretettel várjuk kedves Olvasóinkat és Vásárlóinkat:
Könyvbemutató zenével: Lavottától Kodályig. Zempléni verbunkos konferenciák (1990–2020)
MTA BTK Zenetudomány Intézet 2021. október 7. csütörtök 15:00, Bartók terem
Moderátor: Fehérné Sulyok Éva. A tanulmánykötetet ismerteti: Gombos László zenetörténész.
Közreműködik: Novák-Tóth Györgyi és Dombóvári János – hegedű, valamint a „Hangásznégyes” 19. századi zeneművekkel

A „Komáromi farsang” CD megrendelhető, további tájékoztatás itt olvasható:
https://kemenyegon.hu/vasarlas

Keresés