Menü

DANKÓ RÁDIÓ 2021. JÚLIUS 23. KEMÉNY EGON ZENESZERZŐ HALÁLÁNAK ÉVFORDULÓJÁN

DANKÓ RÁDIÓ 2021. JÚLIUS 23. KEMÉNY EGON ZENESZERZŐ HALÁLÁNAK ÉVFORDULÓJÁN

Kemény Egon kétszeres Erkel Ferenc-díjas zeneszerző halálának 52. évfordulójáról és zenei pályaívéről 2021. július 23-án a Dankó Rádió Facebook oldalán, majd az "Az a szép című" műsorban Tölgyi Krisztina szerkesztő-műsorvezető emlékezett meg.

A Kemény-műveket a Dankó Rádióban 2012 óta hallgathatjuk: napi programokban valamint a tiszteletére összeállított emlékműsoraiban. A „Túl az Óperencián” című csatornán Nagy Ibolya felelősszerkesztő-műsorvezető több mint hét esztendőn át elevenítette fel a Magyar Rádió felvételeivel Kemény Egon műveit. 2020-tól új adásban „Az a szép” címmel Erdélyi Claudia majd Tölgyi Krisztina szerkesztő-műsorvezetők zenei összeállításaiban és Kemény Egon-emlékműsoraiban szerepeltek kompozíciói, továbbá rádiós valamint színpadi műveinek ismertetői. A rádió háziszerzőjére – karrierje 22 éves korában a Fővárosi Operettszínházban színpadi szerzőként indult – emlékezéssel tisztelgő rádióműsor-sorozat még XX. században a Magyar Rádió idejében kezdődött: Tamássy Zdenkó és Ruitner Sándor – neves rádiós személyiségek és kiváló zenei szakemberek voltak – személyes emlékeikkel élővé téve készítettek Kemény Egonról újabb és újabb zenés összeállításokat. Évtizedeken át az együttes munka és a rádiófelvételek során, a Pagodában beszélgetve, valamint barátként is jól ismerték és nagyra becsültek a szerénységéről is híres zeneszerzőt. Halálhíre 1969. július 23-án megrendítette a zenei szakmát, ezen belül a Magyar Rádiót. A Magyar Zeneművészek Szövetsége saját halottjának tekintette.

Nekrológok, 1969., részletek:

 • Film – Színház – Muzsika
  „Nagy veszteség érte a nemes magyar könnyűzenét: a közelmúltban elhunyt Kemény Egon, a kitűnő komponista.”
   
 • RTV újság
  „Elhunyt Kemény Egon Erkel-díjas zeneszerző, a Rádió Dalszínháza ismert és népszerű komponistája, akinek dalai – a "Májusfa", a "Talán a csillagok", a "Krisztina kisasszony" és sok más daljáték betétei – az idők során oly sok gyönyörűséget szereztek a rádióhallgatók táborának. A Petőfi Rádión kedden 8.05-kor elhangzó "Krisztina kisasszony’ az ő emlékét idézi.” 1969. augusztus 5., Petőfi Rádió 8.05 – 10.00 „Kemény Egonra emlékezünk”
   
 • Magyar Nemzet
  "Kemény Egon operettjei és zenés rádiójátékai, sanzonjai és kóruskompozíciói azzal az eleganciával szólaltak meg, amelynek a tehetséges muzsikus emberi mivoltában is birtokosa volt. "Valahol Délen" címmel írta meg egyik legnépszerűbb, külföldön is sikerrel játszott operettjét, ennek a műnek a címre utaló dala ma is sláger.”

Keresés