Menü

KEMÉNY EGON CD-i a KOSSUTH RÁDIÓ mai műsorában

KEMÉNY EGON CD-i a KOSSUTH RÁDIÓ mai műsorában

 KALENDÁRIUM 2021.06.16. 15:32

Kemény Egon műveit évtizedeken át a Magyar Rádió Kossuth adója, a Kossuth Rádió mutatta be. Kemény Anna Mária Babucs Kriszta felkérésére a közvetlenül megjelenése előtt álló MA ÉJJEl CD-ről beszélgetett a stúdióban. A hangrestaurált és digitalizált lemezen, a KEMÉNY EGON ÉLETMŰVE válogatás CD-sorozat CD 4 albumán 26 sikerszám hallható (1927-1947). A műsorban Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója nyilatkozott a Kemény Egon-gramofonfelvétel gyűjteményről és a CD elkészültéről.
Itt később is meghallgatható : https://mediaklikk.hu/musor/kalendarium/

A lenti riport részlet itt hallható: https://youtu.be/x_0nzUAZOzY

Kádár Dóra:

Kemény Egon kétszeres Erkel Ferenc-díjas zeneszerző zenei- és színpadi karrierjének első húsz évét eleveníti fel az a lemez, amely a zeneszerző születésének 115. évfordulója alkalmából készült el nemrégiben.

Ezen a lemezen Karády Katalin hangja is felcsendül - mondja az intézmény főigazgatója, Rózsa Dávid.

Rózsa Dávid: Az ő hangja is felcsendül a Kemény Egon szerzeményeit tartalmazó CD-n, amely CD az OSZK-ban őrzött gramofon felvételekből állt össze. Kemény Egon a maga korának egy igazi sztár-szerzője volt (15.56.07), és a magyar dzsessznek az egyik előfutára és nagyon sikeres szerzője, tangókat is írt. Az ő lánya, Kemény Anna Mária gondoskodása mellett jelent meg egy CD a legsikeresebb szerzeményeiből.

Kádár Dóra:

A zeneszerző lánya, Kemény Anna Mária producerként ápolja édesapja emlékét és gondozza örökségét. Erről egy korábbi interjúban mesélt:

Kemény Anna Mária: Úgy nőttem fel, hogy a „Komáromi farsang” Nyitányát hallgattuk a rádióban és amikor 2019-ben eljött a halálának ötvenedik évfordulója, akkor a Magyar Rádióval - az MTVA-val - elérkezett ez a kutatási munka már abba a stádiumba, hogy megengedték nekem, hogy két daljátékát, a híres „Hatvani diákjai”-t, óriási szerzőtársakkal, és a „Komáromi farsang” daljátékokat CD-n megjelentethessem. Prózai sztárokkal Bessenyei Ferenc, Sinkovits Imre, Zenthe Ferenc, és énekes sztárokkal: Házy Erzsébet, Ilosfalvy Róbert, természetesen Simándy József. Most pedig ebben az évben megérett a helyzet arra, hogy még egy csodálatos intézményi partnert találtam, ez az Országos Széchényi Könyvtár Zenei Gyűjteménye, ahol megtalálták és összegyűjtötték Kemény Egon gramofonfelvételeit. 1927-től a „Honolulu Lulu”-tól kezdve a „Malvin”-on át, a „Tiszavirág a mi szerelmünk”... gramofonfelvételek, ebben az időszakban - húsz év keresztmetszetében.

Babucs Kriszta:

Most pedig hallgassunk meg egy rövid részt Kemény Egon 1955-ben írt szerzeményéből, az imént említett „Hatvani diákjai” című daljátékából Petress Zsuzsa és Simándy József előadásában.

Kedves Hallgatóink kulturális magazinunk ezzel véget ért. Én most köszönöm a figyelmet a szerkesztő: Kádár Dóra nevében is, vigyázzanak magukra! Babucs Krisztát hallották.

Kemény Egon-Ambrózy Ágoston: „Hatvani diákjai”

Máté és Amálka kettőse: "Nincsen messzebb ez az utca..." Petress Zsuzsa és Simándy József, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát Lehel György vezényelte.

Keresés