Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

KASSÁN

KASSÁN

KASSÁN

Hol érzi az ember otthon magát? Hova megy haza?

Elmerengtem ezeken az egyszerű kérdéseken, mielőtt újra Kassára indultam volna.
Én itt, Kassán, nagyon boldog vagyok! Évekkel ezelőtt kezdtem hazajárni, oda, ahol soha nem laktam, a házunkba is, ami már régóta nem lehet a miénk.
Nagyszüleim, nagybátyám, édesapám mindannyian Kassa megbecsült polgárai voltak, többet adtak, mint amit maguknak életükhöz megtartottak.
Az Óváros gyönyörű, élmény minden perc itt - én így érzem. Bárhova nézek, édesapámat sejtem ott, a Színháznál, ahol a "Kikelet ucca 3." című első nagyoperettjét 24. születésnapján a Kassai Nemzeti Színház is bemutatta: "a Nyitányt Kemény Egon vezényli", ez áll a műsorfüzetben.

 
Szeptemberi napsütésben - Kassán

Apró, sokatmondó emlékek, ezek nagy részét nem tőle magától hallottam, vagy már sajnos elfelejtettem, de megőrizték a fiatal Kemény Egon zeneszerzőről szóló cikkek és kritikák.
Az Andrássy palotát felújítják, nem tudakozódtam a továbbiakról, csak arra gondoltam, hogy az 1920-as évek végén tánctermet nyitottak benne és a megnyitón Kemény Egon: "Honolulu Lulu" című charleston, modern táncszámát játszották. Most a "Ma éjjel" című Kemény Egon-gramofon CD első száma. Lemezen is megmaradt a zeneszerző első kompozíciója, meghallgatható!
És a kassai dóm... Rákóczi nagy fejedelem hamvai és temetése... ezer és ezer kis emlékfoszlány jut eszembe, a Posta utcán sétálva, a Piacon az élettől majd kicsattanó gyümölcsöket, zöldségeket látva elképzelem családom mindennapjait, ünnepnapjait.

Kassán eltöltött évtizedeiket mintha tündérek láthatatlan képekben lebegtetnék előttem - egyszer majd bővebben megírom felmenőim történetét.

Keresés