Menü

KEMÉNY EGON: "MÁJUSFA" 75 ÉVES A RÁDIÓOPERETT!

KEMÉNY EGON: "MÁJUSFA" 75 ÉVES A RÁDIÓOPERETT!

Éppen 15 évvel azután, hogy az Operaház Zenekarának tagjaiból alakult "rádiózenekar" 1934-ben először adott elő Kemény Egon-művet a stúdióban, 1949-ben az akkori rádióvezetőség hirtelen elhatározással új rádiós műfajt gondolt ki, és a zene komponálására Kemény Egont kérte fel – így született meg az első rádióoperett.

Sikerét a "Májusfa" koloratúr dalkeringő hozta el, már a bemutató előtt dúdolták, fütyörészték a dallamát a Pagodában és mindenfelé a Bródy Sándor utca 5-7. alatt. 
Április 30-án vették fel lakklemezre a stúdió előadást és május elsején esti főműsoridőben hallgatta meg az operettet az egész ország a rádiókészülékek mellett. 
A zene, a szellemes versek és a vidám cselekmény a kiváló szereplőgárdával sikerre vitte a műfajteremtő "Májusfa"-'t, és megalapozta a Rádió Dalszínházának létrejöttét. Kiváló operetteket és daljátékokat „gyártottak” a Magyar Rádióban évtizedeken át a közönség nagy örömére!

Kemény Egon – Mesterházi Lajos – Szász Péter – Romhányi József: „Májusfa” 
(Kossuth adó, 1949. május 1.) Nagyoperett rádióra, az első rádióoperett. 
Szereplők: Fábry Edit (ének), Ferrari Violetta, Horváth Tivadar, Pándy Lajos, Darvas Iván, Kárpáti Zoltán, Rátonyi Róbert, Rafael Márta, Ruttkay Éva, Gera Zoltán és mások. 
Rendező: Dr. Rácz György. 
A Fővárosi Operettszínház Zenekarát Majorossy Aladár vezényelte. 

Gyurkovics Mária operaénekesnő

A „Májusfa-keringő"-t és a "Balaton keringő"-t a rádiófelvételen (1950) óriási sikerrel Gyurkovics Mária koloratúrszoprán operaénekesnő énekelte, közreműködött a Földényi-kórus, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát Lehel György vezényelte.

Keresés