Menü

PARLANDO 65 - 2023/2 márciusi szám

PARLANDO 65 - 2023/2 márciusi szám

Kemény Anna Mária: Koncertélményem – Oliver von Dohnányi vezényelte a Budafoki Dohnányi Zenekart

Megjelent a PARLANDO márciusi száma!
2023. 2. szám, 65. évfolyam
Felelős szerkesztő: ZELINKA TAMÁS

BESZÁMOLÓK
http://www.parlando.hu/2023/2023-2/Kemeny_Anna_Maria.htm

KONCERTÉLMÉNYEM – OLIVER VON DOHNÁNYI VEZÉNYELTE A BUDAFOKI DOHNÁNYI ZENEKART
 (Budapest, XXII., Klauzál Ház, 2023. február 17.)

Rövid idézet beszámolómból, kedves Olvasóink a link megnyitásával a teljes beszámolót is megtekinthetik és meghallgathatják Oliver von Dohnányi karmester úr felvételeit:

"Akkor már szinte gyötört a lelkiismeret, hogy nem ismerem Dohnányi Ernő műveit. Most adta meg a sorsom ennek a lehetőségét, bár már régen megtaláltam az adatokat: 1940–1941 években a Rózsavölgyi és Társa Zeneműkiadó Kemény Egont kérte fel Dohnányi Ernő (továbbá Bartók Béla, Kodály Zoltán és Weiner Leó) nagyzenekari műveinek kiszenekari átültetésére.
Korabeli dokumentumok mutatják: Dohnányi Ernő a budapesti Zeneakadémiával is szoros kapcsolatba kívánta hozni Prof. Dr. Franz Schmidt udvari tanácsost (Schmidt Ferenc), aki – megindokolva – kitért a lehetőség elől. Zenedarabjait a magyar rádió is sugározta, bemutatta IV. szimfóniáját, első operáját (Notre Dame) a Magyar Királyi Operaház 1916-ban adta elő. Lehet, hogy művei népszerűsítésében Dohnányi Ernőnek is szerepe volt a magyar rádióban, ahol ő maga múlhatatlan érdemeket szerzett.
A fenti bevezető a bennem halkan morajlott érzéseknek csak rövid összefoglalása. 2023 első napján végre leültem a televízió elé és felvételről láttam, hallottam a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát, az Újévi nyitány című hangversenyt a budapesti Zeneakadémián Oliver von Dohnányi vezényelte, magával ragadott. Kíváncsivá tett, megnéztem minden videót, riportot és ámulva csodálom Maestro dirigálását. Következő koncertjét kerestem a neten, meg is találtam, talán rám várt az egyik utolsó jegy..."

Szeretettel:
Anna Mária

Keresés