Menü

Sok szeretettel mindannyiuknak áldott, békés, boldog Karácsonyt kívánok!

Sok szeretettel mindannyiuknak áldott, békés, boldog Karácsonyt kívánok!

„HÓEMBERNEK SE KEZE, SE LÁBA…”

Előfordul, hogy zeneszerzők egy-egy dala valóban a nép ajkára kerül, kedvelt és olyan ismert lesz, hogy népszerűsége folytán a szerzőt már elfeledve él tovább a dallam és dalszöveg.

 

Ezek a művek gyakran foszlányokban maradtak fent, majd az utókor zenetudósai felismerték eredetüket és visszahelyezték a szerzők életművébe.

 

Így történt Kemény Egon – Dalos László: „Hóember” című zenekari kísérettel komponált gyermekkari művével is. A rádió-bemutató óriási sikere után Kemény Egon iskolai kórusok részére ének-zongora egyszerűsített letétet készített, amely nyomtatott kottában is megjelent.

 

Évtizedek múlva, amikor a gyermekdalok kiadása CD-formában elkezdődött, „Hóembernek se keze, se lába…” címmel valaki emlékei után feltette a Zene ovi lemezre és ismét hatalmas népszerűséget ért el – még ebben a megmaradt formában is. Lehet, hogy éppen így felel meg az internetes korszellemnek, amikor már az óvodás kisgyermek is egyedül kattint a YouTube-linkekre… , ezek közül az egyik, jelenleg 14 millió körüli nézettségű videót itt láthatják, a képre kattintva:

A „Hóember” eredeti rádiófelvétele a „Gyermekjátékok” CD album egyik legsikeresebb dala. (Megjegyzem, hogy a kisgyermekes szülők és az iskolák, óvodák anyagi lehetőségeire is gondoltunk, így igen kedvező eladási áron kínáljuk Önöknek webáruházunkban.)

„A dal a „Tavasz a télben” című dalciklusból való, a dallam és a szöveg igazi, kedves, téli hangulatot teremt, a XX. századi komponált könnyűzene kis gyöngyszeme...” hangzott el a CD-bemutató után. A felvétel megörökíti a budapesti Gregor József Általános Iskola Kicsinyek kórusának előadását, amelyet itt is megtekinthetnek, meghallgathatnak a képre klikkelve:

Emlék…, tavaly még el sem tudtuk volna képzelni, hogy ebben az évben elmaradnak az iskolai karácsonyi ünnepségek.

Az ünnepkörhöz a kisgyermekek öröme is szorosan hozzátartozik és a felnőtteké is, akik családi körben, játékukban gyönyörködhetnek, mellettük szinte megfiatalodva emlékezhetnek azokra az évekre, amikor a Jézuskának levelet írtak…

A befelé fordulás és a lelki felemelkedés adventi időszakában mindannyiuknak sok szeretettel áldott, békés, Boldog Karácsonyt kívánok!

Keresés