Menü

BALATON-KERINGŐ A BALATON PARTON

BALATON-KERINGŐ A BALATON PARTON

Nekem a Balaton parton állva mindig ez a sor, ez a dallam jut eszembe: 
"A balatoni szellő csak Rólad mesél..."  Kemény Egon – Romhányi József: Balaton-keringő.

A rádiófelvételen Gyurkovics Mária operaénekesnő énekelte, a Forrai kórus működött közre, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát Lehel György vezényelte.

Veszprém – Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa
Kenese Art Feszt – Művészetek szárnyán

A nyár vége felé jól esett nekem egy kis vonatozás (Katica), kiránduló kikapcsolódás (séta) Balatonkenesére. 
A kiváló esti programban Baranyai Anett Kemény Egon két Gyurkovics Mária-dalát is elénekelte, Neumark Zoltán kísérte. Bardóczy Attila francia chansonokat adott elő. 
A telt házas előadás Baranyai Anett, a Magyar Állami Operaház énekművésze régóta tervezett Gershwin estjét váltotta valóra: 
"Megvalósult álomkép..." énekelte Dalos László versét Baranyai Anett Kemény Egon: "Százszorszép a május..." című lassú tánc dalában. A hangfelvétel után most már pódiumon is elhangzott sok évtizeddel Gyurkovics Mária rádiófelvétele után... 
Az előadás  zenei gerincét Gerchwin művészete alkotta és ehhez kapcsolódtak az amerikai, a francia és magyar irányzatok közül Kemény Egon "Százszorszép a május" és "Balaton-keringő" című, koloratúr szoprán hangra és zenekarra komponált tánc dalai.
Koncert-bemutató volt Kemény Egon – Romhányi József: Balaton-keringő című dalkeringőjének ének-zongora átirata is, Gyurkovics Mária énekhangján ismerte a rádióhallgató közönség, évtizedeken át ismételték...
A kellemes nyári alkonyatban mindannyian részese lehettünk, örülhettünk a felcsendülő daloknak és szerzőiknek, élvezhettük kíváló művészeink tehetségét!

Kemény Egon dalainak elhangzása után a mellettem ülő hölgy felsóhajtott: 
– Milyen rég hallottam ezeket a dalokat... 
Szívemnek kedves emlékezése. A mögöttem ülő hölgy dúdolgatta a " Százszorszép a május"-t... 

Ezúton is köszönöm a meghívást, a szívélyes vendéglátást, a gyönyörű szál rózsát! A Globe Dental "zenélő udvara" első alkalommal nyílt meg a közönség előtt, örömük, az est nagy sikere emlékezetes marad számomra is. 
Hazaérve a fénylő, csillagos eget csodálhattam, csodáltam! Milyen nagy dolgok is ezek... 


Százszorszép a május: https://www.youtube.com/watch?v=cqZE7YaSPMk

Keresés