Menü

PAPAGENO 2022. december 12.

„Kemény Egon beérkezett” – 95 évvel ezelőtt kezdődött a kétszeres Erkel Ferenc-díjas zeneszerző karrierje
Szerző: Kemény Anna Mária 2022. december 12.

Kemény Egon beérkezett – állapította meg 1927-ben a Színházi Élet. A karriert jellemző gyors tempó negyven esztendeig tartó alkotómunkája során mindvégig megmaradt. 
Kemény Egon a XX. századi magyar zeneszerzők élvonalához tartozott. Az utóbbi tényről születésem óta tudok, a kislánya voltam és mellette átéltem, hogy szerény természete ellenére – vagy éppen ezért is – pályatársai, a közönség és a zenei szakma tisztelte, nagyra becsülte, szerette. 2013 óta édesapám zenei hagyatékának gondozója vagyok, jogutódaként kutatom életművét. Meglepődtem, amikor rátaláltam a címben leírt kijelentésre, de hamar rádöbbentem, hogy nem túlzás, ugyanis életműve kezdetének megjelölt első művét (a korai magyar jazz korszakában komponálta, Honolulu Lulu, charleston, 1927) még több mint háromszáz követte, valamennyi bemutatója sikert aratott. 
Karrierje töretlen volt. Életét a zeneszerzés töltötte be. Családi boldogság közepette érte el legnagyobb sikersorozatát, második házasságában, felesége és gyermekei körében adta meg a sorsa. 
Halálának 50. évfordulója esztendejében arra gondoltam, hogy zenéjét – újdonságképpen – CD-albumokkal idézem fel. Így jött létre a KEMÉNY EGON (Bécs, 1905 – Budapest, 1969) ÉLETMŰVE válogatás, CD-SOROZAT – ritkaságszámba menő és hiánypótló – öt kiadványa. Producerként az œuvre bemutatásának első ciklusát nagyzenekari műveivel zártam le: a kiválasztott műveket virtuóz hangszeres szólisták a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával játszották a rádiófelvételeken. 

Kemény Egon életművét átfogó módon bemutató, képekkel illusztrált írás, teljességében itt olvasható:
https://papageno.hu/intermezzo/2022/12/kemeny-egon-beerkezett/

Forrás: papageno.hu

Keresés