Menü

MA ÉJJEL CD-BEMUTATÓ KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG NAPJAI 2022

CD-bemutató az Országos Széchényi Könyvtárban

Kemény Egon – zenés CD-bemutató – Válogatás az Országos Széchényi Könyvtár Zeneműtárában őrzött Kemény Egon-gramofonfelvételekből 
2022. szeptember 17., szombat 15 óra
Országos Széchényi Könyvtár Díszterem
Budavári Palota F épület
Budapest, I., Szent György tér 4-5-6.

Kemény Egon (Bécs, 1905 – Budapest, 1969) kétszeres Erkel Ferenc-díjas zeneszerző a bécsi zeneakadémia elvégzése után a klasszikus és a szórakoztató muzsika között alakította ki zenei stílusát. A XX. századi könnyűzene egyik kiemelkedő alkotója, rendkívül sikeres volt, számos zenei műfajban komponált műveket. Darabjait kiváló művészek adták elő. A Ma éjjel című CD zenei és színpadi karrierjének első húsz esztendejét (1927–1947) eleveníti fel az OSZK-ban őrzött gramofonfelvételekkel. A muzeális értékű korongokon a szerző modern táncslágerei hangzottak fel énekes sztárokkal: Karády Katalinnal, Lantos Olivérrel, Kalmár Pállal, Sebő Miklóssal, Vig Miklóssal és másokkal, híres zenekarok kíséretével a korai magyar dzsessz korszakából. A táncszámok mellett különlegesség és ritkaság, hogy fennmaradtak első két nagyoperettjének – Kikelet ucca 3 (1929), Fekete liliom (1946) –, továbbá megzenésített költeményeinek és zenekari műveinek a felvételei is.  
A KEMÉNY EGON ÉLETMŰVE válogatás CD-sorozat negyedik kiadványa 2021-ben az Országos Széchényi Könyvtár támogatásával és Kemény Anna Mária, a zeneszerző lánya és zenei hagyatékának gondozója produceri munkájával valósult meg.  
A szerző életművében elhelyezve, több megközelítésből mutatjuk be közönségünknek az albumot Kemény Anna Mária részvételével, Szabó Ferenc János zongoraművész, zenetörténész és Mráz Nikolett végzős énekművész zeneakadémiai hallgató (szoprán) fellépésével. A beszélgetőtárs Illyés Boglárka, könyvtárunk zenei gyűjteményének vezetője.

https://kemenyegon.hu/ma-ejjel

KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG NAPJAI 2022
http://oroksegnapok.gov.hu/rendezveny/189?fbclid=IwAR3ecP6Eak92_f5wu6PnOh7ozctK5spdpKZ8VYuvsxYiIa1LsMCY7tNYxCo

 

Keresés