Menü

MŰSORON A FŰSZER ÉS CSEMEGE A MAGYAR KULTÚRA NAPJÁN, 2024

MŰSORON A FŰSZER ÉS CSEMEGE A MAGYAR KULTÚRA NAPJÁN, 2024

Kemény Egon műveiből sokszínű válogatást adott hallgatóinak és nézőinek az MTVA 2024. januárjában.

Két igen népszerű sanzonját délelőtt és délután játszotta le a Dankó Rádió, estefelé, a Túl az Óperencián című műsor adásaiban daljáték- és operettrészletek hangzottak el. A Duna Word január 22-én és 23-án sugározta a nagyvilágnak Kemény Egon zenéjével a bemutató után rendkívül nagy sikert aratott magyar hangosfilmet, napjainkban változatlanul kedvelt. A regény, majd a színmű alapján készült szövegkönyv mellett a nagyszerű filmrevitelhez Jávor Pál és vele együtt az akkori sztár színészek, színésznők kiváló alakítása járul hozzá.

A Magyar Kultúra Napján Facebook emlékoldalán https://www.facebook.com/profile.php?id=100064119669535 Kemény Egon kétszeres Erkel Ferenc-díjas zeneszerző életművéből elsősorban daljátékait emeltem ki. Zenei sikerei nagy része a Magyar Rádió Irodalmi Dramaturgia, majd Zenei Osztálya felkérésére készült színpadi művek rádióváltozatai: Hatvani diákjai, Komáromi farsang, A messzetűnt kedves című, két részes, történelmi környezetben játszódó, magyar kiválóságok életét bemutató darabok. Hatvani István professzor tudása, pedagógia módszerei, Csokonai Vitéz Mihály műveltsége, kiváló költői tehetsége és Fazekas Mihály emberi helytállása, polihisztori munkássága egybecseng hazaszeretetükkel. Mindhárom rádiódaljáték méltó arra, hogy a magyar diákok megismerkedjenek a bennük rejlő tudással, ami drámai és vidám elemekkel viszi előre a cselekményt.
Dupla CD-albumok: https://kemenyegon.hu/daljatekok

Évforduló: január 23-án volt a "Hatvani diákjai" bemutatója, 69 évvel ezelőtt a Kossuth adó esti főműsorában!
Óriási várakozás előzte meg Kemény Egon, Ignácz Rózsa, Soós László és Ambrózy Ágoston daljátékát, a Magyar Rádió berkeiben és a hallgatóság körében egyaránt. A Rádióújság képes beszámolókkal jelentkezett a felvételekről.
Maga a főszereplő személye, Hatvani István természettudós professzor és a Debreceni Kollégium is ritkán feldolgozott téma volt, zenei téren tudomásom szerint nincs is előzménye. Újdonságok is ébren tartották az érdeklődést, ugyanis rádiótörténeti bravúr fűszerezte a művet: Hatvani professzor és famulusa Kerekes Máté szerepét teljes egészében adták elő azaz Simándy József operaénekes Kemény Egon kedvéért elvállalta szerepe prózai oldalát is és Bessenyei Ferenc Ruitner Sándor zenei rendező rábeszélésére színészként első ízben énekelt daljátékban a rádió mikrofonja előtt. Sokáig, nagyon sokáig emlegették és szerették ezt a művet a Rádióban és a közönség köreiben, ezért jelent meg CD-n a KEMÉNY EGON ÉLETMŰVE válogatás CD-SOROZAT első albumaként.

Szeretettel:
Anna Mária

Keresés