Menü

"MENJÜNK AZ ISKOLÁBA"!

"MENJÜNK AZ ISKOLÁBA"!

Kemény Egon zenéjével, Dalos László versével kezdődött el az idei tanév a Budapest, XVII. kerületében működő Gregor József Általános Iskolában.

Az ünnepélyes évnyitón a Kicsinyek Kórusa műsorán szerepelt. Nagy érdeklődés előzte meg, ugyanis már tavaly szerették volna bemutatni, az ismert helyzet miatt a próbaidőszak is máshogy alakult. Egy a fontos, szépen hangzott! Így most még egy Kemény Egon gyermekkari művel bővült az alsó tagozatos kórus repertoárja. A zeneszerzőt több, mint négy évtizeddel ezelőtt Szabó Ágnes karnagy mutatta be zenei osztályának: a "Köszöntsük jó tanítónkat" kerületi pedagógusnapi-sláger és szép emlékű kedvenc lett, erről ma is meggyőződhettem.

Gordos Júlia és Szabó Ágnes
(Foto: Kemény Anna Mária)

Meghívást kaptam és újra örülhettem Gordos Júlia karnagy kiváló zenepedagógia munkájának, a tiszta gyermekhangoknak és Kárpáti Gábor remek kísérő játékának. A "Menjünk az iskolába!" Andor Ilona Gyermekkórusa előadásában, szimfonikus zenekari kísérettel hangzott fel a Magyar Rádióban, a "Gyermekjátékok" CD-n is szerepel a digitalizált rádiófelvétel.

A 2021/2022-es tanévet Molnár Anna intézményvezető, iskola-igazgató nyitotta meg. Komoly tartalmú, de közvetlen hangvételű rövid beszédében a jó iskola fogalmát könnyen érthető formában hozta közel a tanulókhoz, tanáraikhoz és a szülőkhöz.

Kemény Anna Mária és Szabó Ágnes a tanévnyitó ünnepség előtt

Alighogy véget ért az évnyitó, Tölgyi Krisztina műsorában, a Dankó Rádióban Kemény Egon szavait idézte fel a daljáték műfaji jellegzetességeiről majd a "Hatvani diákjai"-t említve felelevenítette a címszereplő Hatvani István professzor természettudományi kutatásait, utalt a Debreceni Református Kollégiumra, Bessenyei Ferenc alakítására, a zenés színmű rádiótörténeti jelentőségére. Ezután a diákok között megőrzött egyik legendával kívánt a mai tanulóknak olyan jó iskolát, mint a darabbéli, és olyan pedagógusokat, amilyen Hatvani István professzor volt. Zenei illusztrációként a debreceni dámák esetét hallottuk Hatvanival, Elmira sanzonja, Mezey Mária előadásában őrizte meg a rádiófelvétel és a CD.

Sok szeretettel sikeres tanévet kívánok!

Anna Mária

U.i. A ma használatos magyarországi naptár szerint ma Egon névnap van...

Az évnyitóról készült videó, megtekinthető A zeneszerző KEMÉNY EGON youtube csatornán, az alábbi linken:
https://youtu.be/dMlnO9l58Q0

Keresés