Menü

95 ÉVVEL EZELŐTT, 1927-BEN KEZDŐDÖTT KEMÉNY EGON ZENESZERZŐ KARRIERJE

95 ÉVVEL EZELŐTT, 1927-BEN KEZDŐDÖTT KEMÉNY EGON ZENESZERZŐ KARRIERJE

Emlékezés születése napjának évfordulóján.

A fenti címmel tartottam meg rövid előadásomat 2022. szeptember 17-én, a Kulturális Örökség Napjai 2022 rendezvénysorozat keretében a Ma éjjel című CD bemutatóján.

A KEMÉNY EGON ÉLETMŰVE válogatás CD-sorozatban megjelent negyedik album zenés műsora tavalyról csúszott át – az általánosan ismert okok következtében – erre az esztendőre és így a kétszeres Erkel Ferenc-díjas zeneszerző pályakezdésének öt híján 100. évfordulójával esik egybe.

95 év nagy idő, zeneszerző hírnevének egy része nyomtalanul elszállt. Látszólag. Az életmű fennmaradt, kutatható és feleleveníthető. Megelevenedik.

1905. október 13-án a császárvárosban, Bécsben született Kemény Egon. Rendkívüli tehetsége kisgyermekként is megmutatkozott, a zene iránti érdeklődése és szorgalma Kassán, a Városi Zeneiskolában bontakozott ki. Az érettségi vizsga után Bécsben a Hochschule für Musik und darstellende Kunst Wien tekintélyes, és szigoráról, magas zenei követelményeiről ismert Prof. Dr. Franz Schmidt zeneszerző, zenepedagógus igazgató, udvari tanácsos vezetése alatt kapta meg a zeneakadémiai, komolyzenei képzést. 

Mégsem Bécsben, hanem Budapesten telepedett le: 1926-ban Kassán aratott fergeteges sikert műveivel és zongorajátékával, 1927-ben Budapesten a korai magyar jazz, a könnyűzene felé fordult. Egycsapásra beérkezett, rögtön az első modern táncszámával, amelynek Harmath Imre adott címet: Honolulu Lulu.

Kemény Egon: Honolulu Lulu -  02:39  
(1927, charleston), The Charleston Serenaders

„Leírhatatlan az öröm pesti zenei és színházi körökben. Kemény Egonban kiapadhatatlan melódiaforrást éreznek meg a legjobb szemű színházi rókák. Pár hét alatt rádió és gramofon kapja szárnyra a kassai fiút, aki Rózsavölgyiék próbatermének állandó vendége, az üzletvezető, Alberti előtt játsza az új slágereket s maga Harmath Imre énekli hozzá a szöveget. Egyszer Márkus Alfrédet is oda viszi a véletlen s ahogy hallgatja az újszerű, mégis fülbemászó melódiákat, meghatottan jelenti ki:
 — Nyugodtan halok meg, fiam, mert van utódom!”
Prágai  Magyar Hírlap, 1929

Így indult a 23 éves fiatalember karrierje, majd negyven esztendőn át töretlenül emelkedett, 1927-től 1967-ig komponált. 
Budapesten élt és alkotott, három esztendő kivételével: 1930-1933. Ábrahám Pál legjobb barátja volt, aki magával vitte Berlinbe és zenei együttműködésükből születtek a világsikert aratott Ábrahám-operettek.

Kemény Egon nevét a magyar közönség 1927-től ismerte. Tangói, keringői, foxtrotjai slágerek lettek, 1934-től a magyar rádió stúdióinak adásaival majd felvételeivel is országos népszerűségre, közkedveltségre tett szert. Ide tartoznak komolyzenei művei is. Színpadi nagyoperettjeit a Budapesti (Fővárosi) Operettszínház mutatta be.

Humánus beállítottságú, művelt, barátságos, szerény személyiségű művész volt. Mindenki szerette, tudását és tehetségét, sokoldalúságát tisztelték, pályakezdésétől fogva elismerték a magas zenei- és kritikusi körök is.

Halálának 50. évfordulója alkalmából indult el a CD album ciklus, amely 2022-ben nagyzenekari műveivel teljesedett ki. A Kemény Egon CD-k bepillantást nyújtanak életműve gazdagságába. Szerzőtársai és az operaénekesek, énekesek, színészek a XX. századi magyar színháztörténet, ének- és színművészet legkiválóbbjai voltak.
Megemlékezésemben neveket és műcímeket most nem említek meg, ugyanis a pontos műadatok rendelkezésre állnak Kemény Egon weboldalán, és YouTube csatornáján megtekinthetők a filmfelvételek.

  

Pánczél Klaudia és Medveczky Balázs Kassai István, Nagy Ibolya, Kemény Anna Mária

Pánczél Klaudia Medveczky Balázzsal 2019-ben adott elő két Karády-duettet, fellépésükkel (Csányi Valéria karmester felkészítésével) és Kassai István zongoraművész közreműködésével,  a Díszpalotás eljátszásával valamint Kemény Egon két daljátékával kezdődött el a közönség előtti zenés, műsoros beszélgetések sora. Az est háziasszonya Nagy Ibolya, a Túl az Óperencián című rádióműsor felelős szerkesztője volt. 

  

Dömötörné Gordos Júlia karnagy, Kemény Anna Mária és a Kicsinyek Kórusa

Karácsony előtt tartottuk a Gyermekjátékok című CD bemutatóját a budapesti Gregor József Általános Iskolában, ahol Szabó Ágnes karnagy már harminc évvel azelőtt iskolai kórusával nagy sikert aratott, a Kemény Egon gyermekkari zenei örökséget 2018 óta Dömötörné Gordos Júlia karnagy viszi tovább.

  

Kassai István, Csányi Valéria, Kemény Anna Mária     Pánczél Klaudia és Kassai István

Idén júniusban, Csányi Valéria, Pánczél Klaudia és Kassai István közreműködésével folytattuk a rég nem hallott dalok és a nagyzenekari művek bemutatóját.

  

Szabó Ferenc János, Kemény Anna Mária, Illyés Boglárka            Mráz Nikolett

Szeptemberben Illyés Boglárkával, az OSZK Zeneműtára vezetőjével és Szabó Ferenc Jánossal a gramofonfelvételekről beszélgettünk, majd Kemény Egon ének-zongora átirataiban négy dala hangzott fel Mráz Nikolett előadásában.

Szeretném, ha Kemény Egon műveit a kortárs nagyközönség újabb színpadi előadásokon is megismerhetné, kívánom, hogy a műsorok ezután is örömükre szolgáljanak és gyarapodjon a zenéjét kedvelőinek köre!

KEMÉNY EGON CD-k ● a Hatvani diákjai és a Komáromi farsang lemezbemutatója.

KEMÉNY EGON: Gyermekjátékok CD-bemutató ● Gregor József Általános Iskola ● 2019. december 4.

KEMÉNY EGON: Keringő rapszódia ● CD-bemutató, 2022. június 21. FSZEK Ötpacsirta Szalon

KEMÉNY EGON: Ma éjjel CD-bemutató ● 2022. szeptember 17. Országos Széchényi Könyvtár, Díszterem

Keresés