Menü

AZ ELSŐ RÁDIÓDALJÁTÉK "SCHÖNBRUNNI ORGONÁK"

AZ ELSŐ RÁDIÓDALJÁTÉK "SCHÖNBRUNNI ORGONÁK"

Az első rádiódaljáték zeneszerzője Kemény Egon volt, az új rádiós műfaj nagy sikerrel indult és később a Rádió Dalszínháza keretében bontakozott ki.
RÁDIÓ BUDAPEST I.
"Előadás a stúdióban 1938. július 1. péntek, este 8 óra
KEMÉNY EGON – KULINYI ERNŐ: SCHÖNBRUNNI ORGONÁK
"A schönbrunni kastély parkjában nyílnak az orgonák"... – így kezdődik a romantikus cselekmény leírása a Rádióújságban.

„Csortos Gyula új szerepe.
Csortos Gyula, a Nemzeti Színház kiváló művésze, aki már hosszabb ideje nem lépett fel új szerepben, legközelebb a rádió mikrofonja előtt alakít új szerepet: I. Ferenc József király és császár szerepét. Az illusztris művész játssza ugyanis a Schönbrunni orgonák – Kulinyi Ernő és Kemény Egon zenés hangjátékának a főszerepét a rádióban június 29-én este. Csortos Gyula mellett, aki az ötven éves Ferenc Józsefet alakítja, Tóth Böske játssza a hangjáték női főszerepét, egy híres bécsi színésznőt, Bilicsi Tivadar személyesíti Alexander Girardit, a nagy bécsi jellemszínészt és Várady Lajos a fiatal János Szalvátor főherceget. Leövey Leó, a Vígszínház művésze, Harsányi Gizi és egy gyermekszínésznő játszik még jelentősebb szerepet a Schönbrunni orgonákban, amelynek előadását Barsi Ödön rendezi és ifj. Stephanidesz Károly vezényli.”

A darabról csak néhány évvel ezelőtt tudtam meg részleteket, amikor elkezdtem Kemény Egon műveinek adatai után kutatni. Amerre csak mentem, az intézmények munkatársai készséggel és nagy tudással segítettek ebben a nagy feladatban (több mint 300 Kemény Egon- kompozíció műadatait rendszerezem) – szeretettel gondolok közös munkáinkra és ezúton is hálásan köszönöm.
Kemény Egon a császárvárosban született, ott töltötte kisgyermekkorát és felsőfokú zenei tanulmányai alatt (miközben a Bécsi Egyetem orvosi fakultásának is hallgatója volt) újra Bécsben élt, a bécsi Zeneakadémia felső évfolyamait abszolválta. Szívéhez talán közel álltak a darab bizonyos hangulatai... Sok évtizeddel később én is gyakran autóztam el a Schönbrunni Kastély mellett, orgonasorok illata szállt az autóba...
Visszatérve a darabra, nagy sikert aratott. Ennek több jele is van: a stúdió előadás után az Országos Filmegyesület filmművészeti iskolája vizsgaelőadáson adta elő a "Schönbrunni orgonák" színpadi változatát. Majd Kemény Egon zenei egyveleget készített a daljátékból szimfonikus zenekarra, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával vették fel, sokszor ismételték (később "Reggeli muzsika" címmel). Mindez azt is mutatja, hogy a zeneszerző a könnyűzenei műfajokhoz igazította életműve nagy részét, ám a szimfonikus muzsika folyamatosan megjelent műveiben.
Kutatni való téma azért maradt, van olyan feljegyzés, amely szerint Girardi szerepét a kiváló karaktermegjelenítő operaénekes, Fekete Pál adta elő, másik szerint Bilicsi Tivadar, akinek bécsi dialektusa felvette a versenyt az ottani eredetivel.
Remélem, hogy a Kemény Egon CD albumokhoz hamarosan műveiből válogatva színpadi előadások is láthatóak lesznek!

Szeretettel:
Anna Mária

Keresés