Menü

KEMÉNY EGON HANGOSFILM HANGSZERELÉSEI

KEMÉNY EGON HANGOSFILM HANGSZERELÉSEI

"Pusztai királykisasszony"
Szörényi Éva ● Csortos Gyula ● Szabó Sándor ● Bilicsi Tivadar ● Várkonyi Zoltán. Zeneszerző: Laurisin Miklós.

Ezekben a napokban két régi filmet tekinthetünk meg, amely a hangszerelés - ezzel együtt feltételezhetően a zenei vezetői munka - révén Kemény Egon életművének is része.

A "Pusztai királykisasszony" sikerfilm egy évvel a "Fűszer és csemege" nézőrekordot felállító népszerűsége előtt készült. Mindkét alkotást sztárszereplőkkel vették fel, a női főszerepben: Szörényi Éva. Most már a betétdal után a teljes film is szerepel A zeneszerző: KEMÉNY EGON YouTube csatornán: https://www.youtube.com/watch?v=hRUyXaUUVuc

Die Privatsekräterin (1931)

Forrás: https://www.stifterverein.de/akce/veranstaltungdetails/2022/24032022-die-privatsekretaerin-film/?L=2&fbclid=IwAR3KnblpYCUsMhKpaz49lspvPdB5AdR342xUw6KJX7lQ5YE2gMmqS2LtEZM

A másik német nyelvű, elveszettnek hitt és a közelmúltban megtalált Ábrahám Pál-film. A fiatal Kemény Egon zeneszerző (Bécs, 1905 - Budapest, 1969) Ábrahám Pál legjobb barátja, Berlinben az UFA stúdiókban is dolgozott szerződésük keretében az Ábrahám-művek zenekari hangszerelésén (1930-1933). Ezek közé tartozik a "Mesék az írógépről" című hangosfilm ("Die Privatsekräterin"), budapesti bemutatója 1931-ben volt.
A "Die Privatsekräterin" című (1930) német filmalkotás rekonstruált változatának bemutatóját ünnepélyes keretek között 2022. március 24-én tartják Münchenben (Filmmuseum im Münchner Stadtmuseum, St.-Jakobs-Platz 1, München). 
Remélem, hogy hamarosan a nagyközönség is megtekintheti!

Keresés