Menü

KEMÉNY EGON ZENESZERZŐ SZÜLETÉSÉNEK 106. ÉVFORDULÓJÁN

KEMÉNY EGON ZENESZERZŐ SZÜLETÉSÉNEK 106. ÉVFORDULÓJÁN

A Dankó Rádió mai "Az a szép" című műsorában Tölgyi Krisztina méltó és szép megemlékezése után Kemény Egon - Erdődy János: "A messzetűnt kedves" című daljátékából "Az első szerelem" című duett rádiófelvételét hallottuk, Fazekas Mihály - Simándy József és Julika - Andor Éva duettjét. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát Bródy Tamás vezézenyelte. Bemutató:  Magyar Rádió, Kossuth adó,  A Rádió Dalszínháza, 1965.

Kemény Egon zeneszerző születésének 106. évfordulóján - megjelent Kemény Egon emlékoldal:
Kemény Egon zeneszerző emlékoldala - Kezdőlap | Facebook

Örömmel tölt el, hogy nagyívű, értékes életműve nem merült feledésbe: egyre szélesebb körben lesz újra ismert, kedvelt és népszerű.

Színházak közelségében született Bécsben, a Burgtheater és a Theater in der Josefstadt vonzáskörében laktak, majd Kassán a Fő utcában közvetlenül az akkori Kassai Nemzeti Színház mellett élt családjával, itt nevelkedett. Bécs - Kassa - Bécs- Berlin- Budapest zenei légkörében élt, tanult és negyven esztendőn át alkotott. A komponálás töltötte be életét, ideértve a hangszerelést, is, amelyet saját művein kívül zeneszerző kollágái felkérésére készített 1926-1946 között. Karmesterként, karnagyként rövid ideig tevékenykedett Budapesten és Berlinben (1928-1933). Sikerrel bemutatott műveinek száma több mint háromszáz, műfaji sokrétűségüket a Magyar Rádióban a hallgatók 1934-től (Budapest I.) élvezhették. Színpadon nagyoperettjeit a Fővárosi Operettszínház (ma Budapesti Operettszínház) közönsége láthatta, ahol pályakezdésekor Ábrahám Pál mellett állandó karmesterként szerződtették (1928), ezt megelőzően 22 évesen korrepetítornak.

Óriási sikerszériában, orosz nyelven, a "Valahol Délen"-t rangos nagyszínházak mutatták be Moszkvától Novoszibirszkig.

2012 óta folyamatosan, ebben az évben a Dankó Rádió "Az a szép" műsorában Tölgyi Krisztina szerkesztő-műsorvezető gondozásában hallhatjuk színpadi művei közül a "Fekete liliom" és a "Valahol Délen" hangfelvételeit, rádiótörténi zenei újdonságait a rádiódaljáték a rádioperett műfajokban, továbbá megemlékezéseket, amelyek a zeneszerző pályája mellett szerzőtársai és művei előadóihoz is kapcsolódnak. Sztárok voltak valamennyien, a 20. század kiemelkedő magyar szerzői és előadói!

2021-ben megjelent a KEMÉNY EGON ÉLETMŰVE válogatás CD-sorozat 4. albuma. A "Ma éjjel" CD egyik különlegessége: a zeneszerző első nyilvánosan előadott, feltűnő sikert aratott, gramofonra vett modern táncslágere, amely fennmaradt és most restaurált, digitalizált formában meghallgatható. A másik meglepetés: a "Kikelet ucca 3." című nagyoperett (1929) öt felvétele!

Kiemelem, hogy két könyv is megjelent idén, bár mind a kettőt tavalyra tervezték, akárcsak a "Ma éjjel" CD-t, Kemény Egon születésének 105. évfordulójára.

Az egyik német nyelven viszi el a fiatal Kemény Egon zeneszerző hírét és későbbi műveit a nagyvilágba - Klaus Waller: "Paul Abraham. Der tragische König der Jazz-Operette". A szerző felkérésére Kemény Anna Mária személyes emlékei gazdagítják (ahogyan a szerző és a német kiadó fogalmazott) a biográfiát: "Vertrauen und musikalische Zusammenarbeit. Die Künstlerfreundschaft zwischen Paul Abraham und Egon Kemény".

A másik könyv bemutatóját a napokban rendezték meg: "Lavottától Kodályig. Zempléni verbunkos konferenciák (1990-2020)". A rangos tanulmánykötethez Kemény Anna Máriát Dombóvári János Lavotta-kutató kérte fel, így a "Komáromi farsang" című daljáték most már könyvkiadványban is megörökíti Csokonai és Lilla szerelmi drámáját, Lavotta zenedirektori munkásságát és az első magyar nyelvű színtársulat működésének kezdetét.

Kemény Egon zenei örökségét a "Parlando" zenepedagógia internetes folyóirat is ápolja. Az életmű gyermekkari zeneművei bemutatása mellett az aktuális újdonságokat is nyilvánosságra hozza. 2018 óta újra és újra: a kórusművekbe előadásaikkal a budapesti Gregor József Általános Iskola Kicsinyek Kórusa és kiváló karnagyai "lehelnek életet"!

Pontos adatokkal bővülnek az internetes adatbankok - Hangosfilm, Országos Színházi Intézet és Múzeum, IMDb, ezen kívül Kemény Egon weboldala, YouTube csatornája, Wikipédia- és Facebook oldala tájékoztatja a kortárs közönséget és a zenei szakmát a kétszeres Erkel Ferenc-díjas zeneszerző karrierjéről és műveiről.

Szeretettel:

Anna Mária

Keresés